Hier een aantal veelgestelde vragen (deel 3)

Hier een aantal veelgestelde vragen over Katten en Kittens:  

30. Verhuizen.
31. Laatste Uitweg? Kunstnagels Bij Katten.
32. Nierklachten Bij De Kat.
33. Traanoog.
34. Het Wisselen Van Een Kitten Gebitje.
35. Wanneer Moet Je Een Kitten Ontwormen?
36. Wanneer Moet Je Een Kitten Enten?
37. Wanneer Krijgt Het Kitten De Chip?
 


30. Verhuizen.

Zet ruimschoots voor de verhuizing de reismand in je eigen huis. Leg er af en toe een snoepje in. Zodoende kunnen de katten alvast wennen aan de mand en associeren ze de mand niet direkt met iets vervelends. Verhuis de katten pas op het allerlaatste moment. Zo wordt de kans op ontglippen tijdens een verhuizing een stuk kleiner en is er meer rust in de tent. Zet ze bij aankomst in het nieuwe huis allereerst in de ruimte met de kattenbak. Zet daar ook wat spullen van het oude huis in. Laat ze zelf uit de reismand lopen. Zorg dat deze ruimte zeker voor een dag gesloten blijft. (Dit verhaal geldt ook voor de kat van je vriend). Na een of enkele dagen kan je besluiten de deur te openen. Alvorens je dat doet wrijf de deken uit de mand van jouw katten over de vacht van de andere kat en vice versa. Zodoende hebben alle katten een beetje elkaars luchtje bij zich. 

Geef de katten zelf de mogelijkheid rond te snuffelen in het nieuwe huis. Laat ze zelf kennis maken met de nieuwe spullen en bewoners. Ga niet heel de tijd achter ze aanlopen. Ze zijn vaak nieuwsgierig genoeg. Als ze ergens van schrikken, gewoon negeren. Geen aandacht geven...anders beloon je juist de angst...en worden ze er alleen maar angstiger van.

Laat ze gedurende een aantal weken alleen binnen. Daarna kun je ze buiten laten al dan niet aan de riem (eventueel ook de kat van je vriend). Zorg dat ze gechipt zijn (kun je bij alle dierenartsen laten doen). Als ze dan toch is weglopen wordt de kans dat ze gevonden worden een stuk groter.

De eerste fase van de verhuizing kan eventueel ook met behulp van benches. Benches zijn te huur bij dierenzaken. Zet de twee benches in dezelfde ruimte. In de ene bench zitten jouw katten (met eten, drinken en kattenbak) en in de andere de kat van je vriend (met eten, drinken en kattenbak). Zodoende kunnen de katten elkaar al zien, horen en ruiken. 
Om het contact te vergemakkelijken bestaan er ook middeltjes verkrijgbaar bij je dierenarts : felifriend (spray) en feliway voor in het stopcontact: nieuw).

31.  Laatste Uitweg? Kunstnagels Bij Katten?

Sommige praktijken brengen kunstnagels aan bij katten. Dit zijn plastic hoesjes die over de eigen nagels worden geschoven en vastgelijmd. 
Ben je echt ten einde raad en blijft de kat aan alles krabben dan kan dit de oplossing zijn. Vooropgesteld dat je alles geprobeerd hebt om het krabben in goede banen te leiden(lees hiernaast bij de meest gestelde vragen) . Hij of zij moet naar mijn mening wel een binnenkat zijn. Nagels vormen namelijk een onderdeel van hun verdedigingapparaat .... dat gaan ze nu wel missen. Heb je dan ook meerder katten in huis dan zullen ze allemaal deze nageltjes moeten dragen. 

Let echter wel op dat de kunstnagels niet in de huid groeien. Daar kunstnagels niet voldoende afslijten, maar de nagels eronder wel doorgroeien kunnen ze in de huid gaan steken en ontstekingen veroorzaken. Dus blijf de nagels wel controleren. 


32. Nierklachten Bij De Kat.


Veel drinken en plassen kunnen aanwijzingen zijn voor minder goed werkende nieren. Er zijn echter nog tal van andere aandoeningen die dit gevolg kunnen hebben. Is het echter zo dat de kat ook nog vaker braakt en een verminderde eetlust heeft, dan wordt de kans op een nierprobleem groter. Een bloedonderzoek moet echter uitsluitsel geven. Uit het bloedonderzoek en de conditie van het dier kan de ernst van situatie beter worden ingeschat. Ik wil niet direct zeggen dat je kat in moet slapen. Het is echter wel zo dat slecht werkende nieren niet meer beter gemaakt kunnen worden. Het is een progressieve aandoening. Je kunt het proces wel proberen te vertragen door het geven van een speciaal nierdieet. Met dat nierdieet probeer je de nieren zo min mogelijk te belasten. Dit alles zal je toch eerst moeten bespreken met je dierenarts.

33. Traanoog.                      

Jouw kater heeft last van een tranend oog.? Verschillende oorzaken kunnen dit tot gevolg hebben. Zo kan het zijn dat een vuiligheidje in het oog is gekomen,een haar zijn oog irriteerd, maar ook een infectie kan leiden tot een tranend oog. Denk bijvoorbeeld aan niesziekte (kan ook bij een binnenkat). Aangezien ogen zeer belangrijk zijn zou ik niet al te lang wachten voor je naar de dierenarts gaat. Deze zal waarschijnlijk om het hoornvlies te beschermen en te herstellen een antibioticumzalf voorschrijven (evt in combinatie met Vitamine A druppels).

Alvorens je de zalf in het oog doet, het oog eerst schoon maken met lauwwarm water. Wrijf (niet te hard) altijd naar de ooghoeken (dus naar de neus). Dat je het oog vaak zalft (minimaal 4x) is belangrijk (liever nog vaker). Als je je daar niet aan houdt heeft het zalven geen zin!! Houdt tijdens het zalven altijd contact met zijn koppie. Wanneer je kat dan beweegt heb je niet de kans dat de tuut van de tube in zijn oog terechtkomt (is niet alleen gevaarlijk, maar verontreinigd ook nog eens de tube).  

34. Het Wissel Van Een Kitten Gebitje.

A) Het normale gebit...
De kat heeft een carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knip kiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.
Daarnaast heefthet gebit ook een andere functie, namelijk die van statussymbool. Als een kat blaast of gaapt, wil hij daarbij door zijn tanden te laten zien indruk maken op andere katten.

B) Tandformule...
Een kat heeft 30 gebitselementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren en 4 molaren. De kittens worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door. In het begin zijn er geen tanden of kiezen te zien. Het melkgebit komt normaal gesproken door tussen 2 en 6 weken. Katten wisselen gemiddeld van melk- naar blijvend gebit tussen 3 en 6 maanden. Als het melkgebit te lang blijft zitten dan kunnen er standveranderingen aan het blijvende gebit ontstaan. Het is dus verstandig om het wisselen bij uw kat in de gaten te houden. Als de duur van het wisselen veel langer is dan normaal, raadpleeg dan uw dierenarts. 

                                   Tandformule bij de kat www.dierengebit.nl

C) Het Melkgebit...
Honden en katten wisselen net als mensen 1x van gebit. Al in de eerste weken van hun leven krijgen zij de melktanden. Wanneer de dieren een ongeveer half jaar oud zijn, zullen zij hun melktanden hebben ingeruild voor een blijvend gebit.

Tand

Doorkomen melkgebit     

Wisselen naar blijvend gebit    

Snijtanden           2 - 3 weken   3 - 4 maanden
Hoektanden

  3 - 4 weken

  5 - 6 maanden
Premolaren (valse kiezen)   3 - 6 weken   4 - 6 maanden
Molaren (kiezen)     5 - 6 maanden

                  

       

 

 

 

          1. Snijtand (centraal)
        2. Snijtand
        3. Snijtand
        4. Boven hoektand
        5. Onder hoektand
        6. Boven premolaar
        7. Boven premolaar
        8. Scheurkies
        9. Boven molaar
       10. Onder premolaar
       11. Onder premolaar
       12. Onder molaar

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



D) De Normale Doorbraak Van Het Blijvende Gebit...
De aanleg voor de blijvende tanden is al vanaf de geboorte aanwezig. De aanleg voor de blijvende tand ligt naast de melktanden. De blijvende tanden gaan zich geleidelijk ontwikkelen, onzichtbaar in de kaak. Zij drukken hierbij steeds meer op de wortels van de melktanden. Deze wortels gaan langzaam resorberen. De melktand gaat hierdoor los zitten en valt dan uit. Vervolgens breekt de blijvende tand door, precies op de plaats waar de melktand zat. De molaren (achterste kiezen) wisselen niet. Alleen de blijvende tand verschijnt.

E) Afwijkingen Bij Het Wisselen...
Meestal merkt u niets van het wisselen. Het is wel belangrijk dat u het gebit van uw hond of kat regelmatig controleert. Problemen kunnen dan op tijd worden waargenomen en de hond of kat went er zo ook aan dat er naar zijn tanden gekeken wordt.

Veel voorkomende afwijkingen zijn: persisterende melktanden, bovenbeeet, onderbeet, scheve stand,  en afgebroken melktanden. Minder vaak voorkomende zaken zijn: teveel tanden, te weinig tanden, glazuur of dentine afwijkingen, verkleuringen eva. Enkel de veel voorkomende problemen van het jonge gebit zullen hier worden uitgelegd.

F) Persisterende Melktanden...
Een veel geziene afwijking bij het doorkomen, is het aanwezig blijven van de melktand, terwijl het blijvende element al doorgekomen is. We zien dit het meest bij kleine hondenrassen. De melkhaaktanden blijven het vaakst zitten, gevolgd door de snijtanden. Zodra de melktand en het blijvende element tegelijk in de bek aanwezig zijn, is dit altijd afwijkend.

Het belangrijkste probleem dat op kan treden, is een afwijkende ligging van het blijvende element. Het melktandje ligt immers op de plek waar eigenlijk de volwassen tand zou moeten liggen. Zo zal bij de onderkaak de blijvende haaktand te veel naar binnen gaan wijzen en in het gehemelte gaan prikken, wanneer de melkhaaktand in de weg gaat liggen. Wanneer er melksnijtandjes blijven zitten, zie we soms veel te veel tandjes die schots en scheef vooraan in de bek liggen.

Verder zien we dat de melktanden en de blijvende tanden dicht tegen elkaar aan liggen. Hierdoor zal tandplak, tandsteen en zelf haar tussen de tanden blijven zitten, met alle gevolgen van dien.

Wanneer u ziet dat de melktand en de blijvende tand tegelijk aanwezig zijn, laat er dat een dierenarts naar kijken. Wanneer de blijvende tand er geen hinder van ondervindt en het dier jonger is dan 6 maanden, kijken we soms nog of de melktand er spontaan uitkomt. In alle andere gevallen is het nodig om de melktanden te trekken. De melktanden hebben een hele lange dunne wortel, die tegen de wortel van de blijvende tand aanligt. De tand moet in zijn geheel getrokken worden. De wortel van de melktand mag niet breken, die van de blijvende tand mag niet beschadigen. De dierenarts moet voorzichtig te werk gaan en zijn tijd ervoor kunnen nemen.

G) Bovenbeet,Onderbeet...
Soms is de onderkaak te lang ten opzichte van de bovenkaak (onderbeet), of juist andersom. Bij kortsnuitige rassen als de Boxer en de Franse of Engelse Bulldog is een onderbeet “normaal”. Een bovenbeet (te lange bovenkaak) zien we minder vaak dan een onderbeet. Een bovenbeet komt eerder voor bij langsnuitige hondenrassen. Andere afwijkingen in de “beet” komen minder vaak voor.

De oorzaak kan genetisch zijn. Een afwijkende stand van met name de haaktanden kan echter ook verantwoordelijk zijn voor een gestoorde lengtegroei van de kaak. In dit geval kan het probleem soms verholpen worden door middel van extracties en of een beugel. Dit heeft enkel zin bij dieren in de groei. Het is wijs regelmatig het gebit van uw opgroeiende hond te controleren, en bij twijfel een dierenarts te raadplegen.

H) Tanden Met Een Rare Stand...
Tanden kunnen scheef staan, op een rare plaats staan, te dicht opeen staan etcetc. Of dit kwaad kan of niet, zal per geval bekeken moeten worden.

Het meest zien we tanden die scheef zijn gaan staan door ruimtegebrek. Bij kleine kleine hondjes bijvoorbeeld moeten er veel tandjes in een klein kaakje passen. Tanden gaan dan soms in de breedte staan, in plaats van in de lengte. Door de afwijkende stand kunnen er plaatsen ontstaan waar er heel veel plak gaat opstapelen. In dat geval moet er getrokken worden. In andere gevallen heeft het geen gevolgen en hoeft er dus ook niet ingegrepen te worden.

I) Afgebroken Melktanden...
Melktanden zijn heel fragiel. Wanneer er te ruw mee omgesprongen wordt, breken zij veel gemakkelijker dan volwassen tanden. De net doorgekomen volwassen tanden zijn overigens ook veel kwetsbaarder dan tanden van een paar jaar oud. Harde botten en stenen zijn geen geschikt speelgoed voor jonge dieren. Flostouwen zijn een goed alternatief, zolang er niet door de eigenaar harde trekspelletjes mee gespeeld worden.

Een afgebroken melktand dient altijd getrokken te worden. De infectie kan schade toebrengen aan de onderliggende blijvende tand. De extractie dient met kennis van zaken te worden uitgevoerd, om beschadiging aan de blijvende tand te voorkomen. Deze ligt er immers vlak naast.

Melkgebit:

  Snijtanden Hoektanden Valse kiezen Ware kiezen Totaal links+rechts
Boven 3 1 3 0 7+7=14
Onder 3 1 2 0 6+6=12


Permanente gebit:

  Snijtanden Hoektanden Valse kiezen Ware kiezen Totaal links+rechts
Boven 3 1 3 1 8+8=16
Onder 3 1 2 1 7+7=14

35. Wanneer Moet Je Een Kitten Ontwormen?

Er komen verschillende soorten wormen voor bij de kat,zoals de spoelworm,de haakworm en de lintworm. Bijna elk kitten wordt via de moedermelk besmet met spoelworm. Veel spoelwormen veroorzaken buikpijn,diaree en groeiremmingen. De eitjes van de spoelworm worden met de ontlasting uitgescheiden en kunnen kinderen infecteren. Daarom is het belangrijk het kitten meerdere keren te ontwormen.
Het beste schema om aan te houden is:
Ontwormen op de 4de,6de en 8ste week na de geboorte.Daarna de 4de,6de en 12de maand.
Daarna moet de poes of kater ieder half jaar ontwormd worden.

36.Wanneer Moet Je Een Kitten Enten?

Het kitten moet voor het eerst worden geënt op de 9 weken leeftijd en de herhaling krijgt het op de leeftijd van 12 weken. De enting bestaat uit een cocktail van kattenziekte en niesziekte. Kattenziekte is een ziekte waaraan nog steeds katten sterven. De verschijnselen van kattenziekte zijn:braken,diaree en uitdroging. Niesziekte komt veel voor. Niesziekte geeft een ontsteking van de voorste luchtwegen,waardoor niezen,vieze ogen en een zere keel voorkomen. De enting voorkomt niet altijd dat de kat ziek wordt,echter de symptomen zullen veel minder ernstig zijn dan bij een niet-gevaccineerde kat. Vervolgens raden wij u aan om de enting jaarlijks te herhalen.De kat wordt dan ook altijd even nagekeken.
Enting Kattenziekte:9de en 12de week,bij het 1ste jaar en dan bij het 3de jaar,5de jaar,om het jaar.
Enting Niesziekte:  9de en 12de week,bij het 1ste jaar en dan ieder jaar.
Enting Rabies:      Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

37.Wanneer Krijgt Het Kitten De Chip?

Chippen
Een chip is een klein glazenomhulsel met daarin een unieke cijfercode,deze is gekoppeld aan de eigenaar. De chip wordt onderhuids ingebracht. Met behulp van een scanner is de chip af te lezen. Deze code wordt doorgegeven bij een registratie bureau waar evt de dierenarts zijn chips van gebruikt.


Indien de kat wegloopt en bij een dierenarts, dierenambulance of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode op het internet de eigenaar gevonden worden.
Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet.