Hier een aantal veelgestelde vragen (deel 2)

Hier een aantal veelgestelde vragen over Katten en Kittens: 

16. Kat met trillende kop.
17. bloed plassen na penisamputatie.

18. nieuwe poes (12 weken) erbij,oude (5 jaar) agressief
19. brakende kat.

20. vachtverstikking.
21. Schimmel.
22. Witte En Gekleurde Katten Met Witte Oren Meer Kans Op Oorkanker.
23. Gewicht goed?
24. Angstige Kater/poes Met Oud En Nieuw.
25. Kat Met Diaree.
26. Kattengras.
27. Kat Die Van Kleur Veranderd.
28. Harde Ontlasting bij oudere Katten.
29. Vlooien.

 

16. Kat Met Trillende Kop.

Een trillende kop, ook wel tremor kop genoemd, wordt veroorzaakt door een afwijkend functionerend cerebellum (kleine hersenen). De bewegingen zijn overtrokken, ze schieten het doel voorbij en de correctie daarop is ook weer overdreven. Het is dus ook niet gek dat je kat niet meer zo hoog durft te springen. Hij kan de sprong niet goed inschatten. Tevens zal zijn ervaring zijn dat hij wel eens ergens vanaf dondert. 
Als je kat wakker is, is hij voortdurend in beweging. Slaapt hij dan is hij ook geheel in rust. De kop trilt dan ook niet meer.

Oorzaken van een cerebellaire aandoening kunnen globaal worden ingedeeld in : afwijkende ontwikkeling, degeneratie (=verlies van weefsel), infectie/ontsteking, vergiftiging, afwijkende bloedvoorziening, tumor of trauma. Deze oorzaken kunnen al dan niet gepaard gaan met andere neurologische verschijnselen.
Afhankelijk van de oorzaak kun je verergering van de neurologische verschijnselen verwachten en kan worden bepaald of er een medicatie moet worden toegepast en welke. 

17. bloed plassen na penisamputatie.                   

Onze kat heeft een penisamputatie gehad in verband met blaasgruis en verstoppingen. Nog steeds heeft de kat vaak last van bloed plassen. We vinden soms kleine plasjes in het bad.

Vaak kleine beetjes plassen soms met bloed wijst op een lagere urinewegprobleem. Blaasontsteking bij katten wordt met name veroorzaakt door gruis. Gruis irriteert de blaaswand. Met name bij katers kan het gruis vervelende gevolgen hebben. Zo kan het gruis vast lopen in de penispunt en kan de kat niet meer plassen. Waarschijnlijk is dat ook gebeurd bij jullie kater, gezien je verhaal van een penisamputatie. 
Vorming van gruis kan worden verminderd door een speciaal dieet. Welk dieet er gegeven moet worden is afhankelijk van het soort gruis. Wordt er geen gruis meer gevormd door het dieet, dan verdwijnt vaak ook vanzelf de blaasontsteking.

Naast het gruis kan ook een bacteriële infectie leiden tot een blaasontsteking. Zeker bij een penisamputatie is dit risico vergroot. De opening van de plasbuis is middels de operatie naar de buitenwereld vergroot en de afstand van de buitenwereld naar de blaas toe is verkort. Je verwacht echter niet dat dit zonder een antibioticum vanzelf ophoudt.

Ga dus bij jezelf na of het dieet consequent wordt gegeven. Is dit het geval dan zal eventueel verder onderzoek moeten worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan blaasfoto’s. 

18. Nieuwe Poes (12 Weken) Erbij,Oude Kat Is 5 Jaar.

Vaak wordt gedacht dat een kat in huis makkelijker went aan een kitten dan een kat van zijn eigen leeftijd. Dat is niet waar. Zeker als het kitten in de puberteit komt en zijn eigen willetje kenbaar maakt moet uitgemaakt worden wie nu eigenlijk de baas in huis is. Dat kan gepaard gaan met wat aanvaringen.
Belangrijk is in ieder geval de katten zoveel mogelijk hun eigen gang te laten gaan. Laat ze zelf bepalen wat de dominantieverhoudingen zijn...dus niet de een voortrekken omdat deze al wat langer bij jullie thuis zit. Gaan ze toch te ver, gebruik dan een plantenspuit om de ruzie te bekoelen.
Na een aantal weken verwacht je dat de rust is wedergekeerd. Ze hebben een evenwicht gevonden, waarbij ze elkaar eventueel negeren, maar waarbij ze elkaar in ieder geval niet in de haren vliegen. 
Om de situatie wat te verbeteren kun je gebruik maken van het middel felifriend (een spray) of feliway (in het stopcontact: nieuw). Verkrijgbaar bij je eigen eigen dierenarts 

19. Brakende Kat.

Mijn kat van ruim 18 jaar braakt al maanden lang bijna dagelijks. 
Braken kan door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Zo kunnen wormen en haarballen of andere ongerechtigheden in de maag braken opwekken. Zorg dus allereerst voor een goede ontworming. Aangezien je kat redelijk vaak braakt is het verstandig stronghold druppels in de nek te geven met een praziquantel tablet. Als Snoet kort na de ontwormingskuur braakt dan is alleen de praziquantel tablet uitgebraakt en kan de rest in ieder geval nog zijn werking doen. Praziquantel is nodig naast de stronghold druppels aangezien stronghold niet werkt tegen lintwormen. 
Heeft Snoet last van haarballen dan zijn er speciale pasta’s verkrijgbaar of zelfs speciale voeders om haarbalvorming te verminderen. 

Heeft dit alles niet het gewenste effect dan zal verder onderzoek bijvoorbeeld in de vorm van uitgebreid bloedonderzoek, rontgenfoto’s e.d. nodig zijn om eventuele andere oorzaken op te sporen of uit te sluiten. 
Denk maar eens aan nierproblemen. Nierproblemen komen vaak bij oudere katten voor en kunnen gepaard gaan met braken. Naast het braken zie je dat je kat veel drinkt en plast. Hierbij verwacht je echter dat Snoet niet zoveel trek heeft. Om zekerheid te krijgen is altijd bloedonderzoek gewenst. Blijken de nieren van Snoet niet te werken dan is het nodig hem op een speciaal dieet te zetten. 

Dit alles is een summiere opsomming....zoals ik je al zei kan braken door een scala aan mogelijkheden veroorzaakt worden...opsporing van de oorzaak vereist verder onderzoek.

20. Vachtverstikking.

Naast de temperatuur speelt voeding, de daglichtlengte en de sexuele cyclus invloed uit op de haargroei. In het najaar en de winter groeit over het algemeen genomen het haar wat sneller dan in de zomer. Aangezien we tegenwoordig haast allemaal een centrale verwarming hebben kan je kat het gehele jaar door verharen. Zoals je zelf al aangeeft is belangrijk alle dode haren uit de vacht te krijgen om verstikking van de huid te voorkomen. Dit kan anders zorgen voor jeuk en irritatie van de huid. Tevens is het een goed milieu voor bijvoorbeeld vlooien om zich te vermenigvuldigen zonder opgemerkt te worden. 
Lukt het je nu niet om de vacht goed bij te houden, ga dan naar een trimsalon bij jouw in de buurt. Het trimmen is een hele opluchting voor de kat en voor jouw een goede start om het bij te houden. Soms kan het noodzakelijk zijn wat aan de voeding toe te voegen zoals bepaalde vetzuren om de conditie van de vacht te verbeteren (verkrijgbaar bij je dierenarts). Pas altijd op met vitaminen: overdaad schaad! 

21.  Schimmel.

Bij katten is Microsporum canis vaak de boosdoener. Schimmel is in principe een zelf-limiterende aandoening. Daar bedoel ik mee dat in verloop van tijd de infectie vanzelf verdwijnt. Zoals jezelf al hebt ondervonden is het instellen van een behandeling toch noodzakelijk. De schimmel wordt namelijk niet alleen via geinfecteerde haren of huidschilfers van dier naar dier overgebracht kan worden, maar ook van dier naar mens , van mens naar dier (!) en van mens naar mens (!). Daarnaast kunnen geinfecteerde haren 18 maanden infectieus blijven. Dus het is wel degelijk van belang een therapie in te stellen. Deze kan bestaan uit het scheren van de kat (verzamelen in een plastic tas en vernietigen)en wassingen (Imaverol). Daarnaast is het geven van medicijnen (griseofulvine is eerste keus) via de bek vaak noodzakelijk. De Program wordt tegenwoordig ook aangeraden om elke 3 weken in een verhoogde dosering en bij verdwijning van de huidlesies de gebruikelijke dosering te geven. Dit middel is veilig en is makkelijk toe te dienen. De toepassing is echter gebaseerd op enkele publicaties en om het geheel te onderbouwen moet nog een grondige studie worden gedaan. 
Zoals je zelf al aangaf mag de omgeving niet vergeten worden. Halsbandjes, borstels, transportmanden, ligplaatsen e.d. kunnen een bron van besmetting zijn. Dus hygiëne is erg belangrijk. Was het textiel zo heet mogelijk. Eniconazol 2% (Imaverol) is het eerste keus middel wat je kan gebruiken voor de omgeving. Chloor is een tweede keus en dan het liefst in onverdunde vorm. Aangezien dit laatste meestal praktisch niet haalbaar is kan je het chloor 1:10 verdunnen. 
Spullen van de katten die deze behandeling niet kunnen doorstaan, vernietigen. 
Ook een goede mijt- en vlooien behandeling is uitermate belangrijk. Vlooien en mijten bijten en kunnen op die manier zorgen voor een onderbreking in de huidbarriere en vergroot de kans van het aanslaan van een schimmelinfectie.

Schimmel voedt zich met het bestanddeel keratine, wat in de haren geproduceerd wordt. De verschijnselen die optreden bij een schimmelinfectie kunnen varieren. Zo kunnen uitgebreide huidaandoeningen tot kleine lokale kaalheid tot geen symptomen te zien zijn. Dit laatste noemt je een drager. Een dier dat geen klinische afwijkingen vertoond, maar wel infectieus materiaal in de vacht met zich mee draagt. Een drager is een belangrijke bron van besmetting. Dus het is zaak niet alleen je kat te onderwerpen aan een schimmelkweek, maar ook eventuele andere huisdieren en jezelf.

Stop nooit te vroeg met een behandeling. Het is aan te raden pas met de behandeling te stoppen als minimaal 2 achtereenvolgende schimmelkweken met een interval van 2 weken, negatief zijn. Dus niet op basis van een Woodse lamp. 50% van de M. canis stammen lichten niet op. 

De genezing wordt sterk beinvloed door het optreden van een cellulaire ontstekingsreaktie....dus niet de hormonale of antilichaamreaktie...wat bij Perzische katten vaak ontbreekt (erfelijk). 
Het kan ook zijn dat de afweer van je kat(ten) niet optimaal is. Zodoende kan een onderliggende aandoening de oorzaak zijn van het aanslaan van de schimmelinfectie. Is dat het geval dan zou verder onderzoek (bloedonderzoek naar kattenleukemie en kattenaids of suikerziekte) moeten worden verricht.
Ook bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld prednison) kunnen de afweer verminderen. 

22. Witte En Gekleurde Katten Met Witte Oren Meer Kans Op Oorkanker.
.
Witte katten of gekleurde katten met witte oren kunnen na herhaaldelijke blootstelling aan ultraviolet licht (met verbranding), een ontsteking van de oorhuid krijgen wat uiteindelijk kan resulteren in tumorvorming. Kenmerkend zijn de korsten aan de oorpunten en –randen welke maar niet willen genezen. Met een mooi woord wordt dit een plaveicelcarcinoom genoemd.
Zoals ik al aangaf moet de oorzaak gezocht worden in het ultravioletlicht. Om tumorvorming te voorkomen is het dus zaak de witte oren in te smeren met een zonnebrandcreme. 

23. Gewicht Goed?

Of het gewicht bij de kat past is voor iedere kat weer anders. Als vuistregel kun je nemen: de ribben moeten voelbaar zijn, maar niet zichtbaar. Voel met de vlakke hand over de borstkas van je kat. Aan de hand van dit criterium kan je bepalen of je kat niet te dik is. Heb je een idee dat hij te dik is zet hem dan niet te drastisch op een dieet. Geef geleidelijk aan minder voer tot hij op het gewenste gewicht zit.

24. Angstige Kat Met Oud en Nieuw.

Probeer de angst van je kater te negeren. Hoe moeilijk dat ook is. Probeer niet naar hem te kijken, praat niet tegen hem en haal hem ook niet aan. Doe je dat wel dan beloon je de angst en gaat hij zich alleen maar angstiger gedragen. 

De cd van Martin Gaus is, altijd de moeite waard om te proberen.
Natuurlijk bestaan er ook kalmeringstabletten, welke verkrijgbaar zijn bij je dierenarts. Zelf ben ik daar niet zo voorstander van. Ben je echt ten einde raad en zie je medicijnen als enige redmiddel, doseer dan wel zo laag mogelijk...en blijf natuurlijk altijd in de buurt van je kat!!

25. Kat Met Diarree.

Als een dier diarree heeft, adviseren we altijd een licht verteerbaar dieet, zoals gekookte witte rijst met gekookte kipfilet, witbrood, etc. Licht verteerbaar voedsel ontziet de darmen en daardoor krijg je na een aantal dagen een duidelijk verbeterde ontlasting. Aangezien veel katten niet zomaar rijst met kipfilet eten zijn er ook commerciele licht verteerbare dieten verkrijgbaar bij de dierenarts. Mocht dieet onvoldoende helpen, dan zijn er ook medicijnen tegen diarree. Als de kat goed eet, dan kun je extra water aan het eten toevoegen zodat hij op die manier wat vocht binnen krijgt. Is de ontlasting weer normaal, dan kun je geleidelijk aan wat energierijker eten geven om de kat aan te laten sterken. Niet te plotseling overstappen op ander eten, want dan krijg je vaak weer een terugslag. 

Mocht dit alles niet baten dan is verder onderzoek door je dierenarts of gewenst (ontlastingonderzoek e.d.)

26. Kattengras. 

Het eten van gras is een natuurlijke manier om ongerechtigheden (zoals haren) die in de maag zitten uit te braken. Sommige katten blijven echter van het gras eten. Gras is scherp en kan op zichzelf als irritatiebron gaan werken op de maag. Zet dus nooit langdurig kattengras neer. 
Heeft hij last van haarballen dan zijn er ook speciale pasta’s verkrijbaar. Vraag er naar bij je dierenarts.
Er bestaat tegenwoordig ook een bepaald dieet om haarbalvorming te voorkomen. Verhaard de kat veel (m.n. in het voor- en najaar) geef dan preventief dit kattenvoer (verkrijgbaar bij de dierenwinkel).

27. Kat Die Van Kleur Verandert.

Dit woord lentigo of ook wel sproet genoemd. Op bepaalde plekken van de huid neemt het aantal pigmentcellen toe. Dit verschijnsel wordt met name bij rode katten gezien. Dit kan te zien zijn op de neusspiegel, oogleden, lippen en kussentjes. Lentigo geeft geen jeuk of pijn en is goedaardig. 

28. Harde Ontlasting Bij Oudere Katten.

Het moeilijk kwijtraken van ontlasting wordt vaak gezien bij oudere katten. De oorzaak ligt gelegen in het laatste deel van de dikke darm. Deze functioneert niet meer naar behoren. De ontlasting wordt niet voldoende naar achteren vervoerd en hoopt zich op (obstipatie). Aan de ontlasting wordt een hoop vocht onttrokken en droogt in....dit vergert de boel en de kat kan steeds moeilijker zijn ontlasting kwijt. Het is dan ook zaak middels glijmiddelen of laxantia evt in combinatie met medicijnen de ontlasting op gang te houden. Dit zal echter door je eigen dierenarts moeten worden voorgeschreven.

29. Vlooien.

Druppels van Advantage of Frontline voor in de nek zijn een van betere produkten om vlooien te bestrijden bij de kat. Het zijn druppels voor in de nek, wat zich verspreid via de talglaag in de huid. Vlooien gaan hier direkt aan dood. Daarnaast wordt ook de ontwikkeling van de eitjes geremd. Vergeet echter ook niet de omgeving van je kat. Talloze eitjes liggen verspreid in je huis. Dus behandel niet alleen je kat maar ook je huis.