Hier een aantal veelgestelde vragen (deel 1)

Hier een aantal veelgestelde vragen over Katten en Kittens: 

1. vanaf welke leeftijd worden poezen krols?                                                           
2. hoe lang en vaak zijn poezen krols ?                                                
3. Vanaf welke leeftijd mag ik mijn Poes laten steriliseren?                   
4. poes krols naar sterilisatie 6 jaar geleden.                                      
5. Wanneer Kan Ik Mijn Kater Het Beste Castreren ?                               
6. Blaasontsteking Bij Kater.                                                                   
7. Blijvende Ruzie Tussen Katten.                                               
8. kater ligt in kattenbak en plast keurig ernaast.                                 
9. kattenbak nooit met chloor enz reinigen.                           
10. FIP ?                                                                                       
11. Opgezette borstklieren?                                                                
12. Wanneer Gaat Mijn Kitten Tanden Wisselen ? 
13. Inenten Of Niet ?                         
14. Poes Van 6 Maanden Krabt Niet.

15. Mijn poes krabt aan het behang en aan de bank.

1. vanaf welke leeftijd worden poesen krols? 

De eerste krolsheid kan al op een leeftijd van 4 maanden optreden. De krolsheid zelf duurt meestal 7 tot 9 dagen. Toename van de daglicht (langere dagen) stimuleert de krolsheid. Vandaar dat je ziet dat in het voorjaar de katten weer sexueel actiever worden. Daar katten tegenwoordig vaak binnen gehouden worden kan het ook zijn dat de krolsheid het gehele jaar optreedt.
De tijd tussen 2 krolsheden in verschilt per kat ( 5 tot 73 dagen). Gemiddeld ligt het op 2 a 3 weken. Al met al zijn poezen dus 12 tot 15 keer per jaar krols. 

Wil je geen nestje van de poes...laat ze dan zo vroeg mogelijk steriliseren....vraag er naar bij je eigen dierenarts.

2. Hoe Lang En Vaak Krols ?

De krolsheid zelf duurt meestal 7 tot 9 dagen. De tijd tussen 2 krolsheden in verschilt per kat ( 5 tot 73 dagen). Gemiddeld ligt dit op 2 a 3 weken. Al met al zijn poezen 12 tot 15 keer per jaar krols. Daar katten tegenwoordig vaak binnen gehouden worden kan het ook zijn dat de krolsheden het gehele jaar door optreden.

Tijdens de krolsheden zijn de poezen aanhankelijker en rusteloos. Sommige katten hebben ook minder trek. Ze mauwen en rollen op hun rug als je ze aanhaalt. Ze hebben de behoefte om naar buiten te gaan en blijven soms enkele dagen weg. Ze hebben geen pijn.
Verstandig is om een afspraak te maken met je dierenarts voor sterilisatie.

3. Vanaf Welke Leeftijd Mag Ik Mijn Poes Steriliseren?

Als je geen nestje wilt raad ik altijd aan de poezen op 9 maanden leeftijd te steriliseren. Dan is de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd kleiner en is de kans op baarmoederontsteking niet meer aanwezig.
De poezenpil is een manier om de krolsheden te voorkomen. Met het geven van de poezenpil kan pas na de eerste krolsheid worden gestart. De poezenpil heeft een aantal vervelende bijwerkingen. Het kan baarmoederontsteking, gedragsveranderingen (rustiger of chagerijniger), vetzucht, suikerziekte en melkkliertumoren (goed- en kwaadaardig) tot gevolg hebben. Het advies blijft dus altijd liever geen pil en zo vroeg mogelijk steriliseren. 
Vergeet ook niet dat poezen al van een leeftijd van 4 maanden krols kunnen worden. Dit is niet altijd duidelijk waar te nemen. Poezen krijgen een eisprong als ze gedekt worden. De kans van slagen is dus erg groot!! Pas dus goed op. Wil je ze nu nog niet laten steriliseren houdt ze dan binnen!!!

4. Poes Krols Naar Sterilisatie 6 Jaar Geleden.

Het kan zijn dat een of een aantal cellen van de eierstok(ken) zijn blijven zitten tijdens de sterilisatie. Deze kunnen weer uitgroeien tot een volledige eierstok(ken). De eierstok(ken) gaat op haar beurt weer hormonen produceren en zorgt ervoor dat de kat weer krols wordt. Op zich worden bij een sterilisatie zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd. Bij herstel van een van de eierstokken wil dus niet zeggen dat ze weer drachtig (zwanger) wordt. De baarmoeder is immers verwijderd. Da’s een schrale troost. Het vervelende zijn echter de krolsheden. Ook het lichaam staat weer onder invloed van de hormonen van de eierstok. Als dierenarts wil je de poes graag zo vroeg mogelijk steriliseren om o.a. de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd te verkleinen. 

Het is wel belangrijk na te gaan of het echt gaat om krolsheden of dat de kat gewoon wat aanhankelijker is geworden. Laat anders eens de poes controleren door een dierenarts bij je in de buurt.

5. Wanneer Kan Ik Mijn Kater Het Beste Castreren ? 

Wij hebben nu een gezonde kater van bijna 4 maanden. Wanneer kan ik hem het beste castreren,ik wil namenlijk niet dat hij gaat sproeien in huis.
En kan ik hem voor die tijd naar buiten laten gaan? De leeftijd voor kastratie staat ter discussie. Zelf heb ik liever dat de kat zo rond de 9-10 maanden oud is. Gaat de kater echter sproeien of heeft de urine een doordringende geur dan direkt een afspraak maken. 
Probeer de kater voor kastratie binnen te houden dat voorkomt dracht (zwangerschap) bij (zwerf)poezen. Beginnen ze te puberen dan hebben ze ook nog wel eens de neiging een paar dagen van huis weg te blijven. Met alle zorgen vandien. 
Deze pubers zijn vaak ook aardige vechtersbazen. Tijdens zo’n vechtpartij kunnen ze elkaar flink verwonden en zodoende ook sneller infecties overbrengen (o.a. kattenaids).

Kosten van kastratie hangt af van de plaatselijke tarieven. Vaak liggen de prijzen in de stad hoger dan op het platteland.

6. Blaasontsteking Bij Kater.

Blaasontsteking bij katten wordt met name veroorzaakt door gruis. Gruis irriteert de blaaswand. Met name bij katers kan het gruis vervelende gevolgen hebben. Zo kan het gruis vast lopen in de penispunt en kan de kat niet meer plassen. 
Vorming van gruis kan worden verminderd door een speciaal dieet (verkrijgbaar bij je dierenarts). Welk dieet er gegeven moet worden is afhankelijk van het soort gruis (kristallen). Wordt er geen gruis meer gevormd door het dieet, dan verdwijnt vaak ook vanzelf de blaasontsteking.

Ga niet zelf experimenteren met voeders. Er zijn speciale diëten op de markt, welke uitgebreid zijn getest. Vraag er naar bij je eigen dierenarts.
http://www.carnibest.nl/kat.htm

7. Blijvende Ruzie Tussen Katten.

Laat het ze zelf uitvechten. Ga je er niet mee bemoeien. Het wil soms helpen als je de deken van de een of de ander wrijft en vice versa. Zodoende dragen ze elkaars luchtje bij zich. Eventueel kan een verdamper van feliway (verkrijgbaar bij je dierenarts) uitkomst bieden. Middels deze verdamper worden feromonen van de kop continue uitgescheiden...dit kan de rust ten goede komen.
Mocht dit allemaal niet baten dan kan een kattenbench uitkomst bieden. Plaats de ene kat in de bench en laat de andere kat vrij rond lopen. Op die manier kunnen ze elkaar zien, horen en ruiken. Benches zijn te huur bij een dierenzaak.

In de loop van de tijd mogen of dulden ze elkaar. Het kan echter ook zo zijn dat ze nooit aan elkaar kunnen wennen. In dat geval is het beter om een nieuw thuis te zoeken voor een van de katten.

8. Kater Ligt In De Kattenbak En Plast Keurig Ernaast.

Aardig wat tips om mee aan de slag te gaan. Probeer zo consequent mogelijk te zijn. Bestraf hem liever niet of alleen als je hem betrapt ...dus doe dit nooit achteraf. Dat heeft geen zin en de kat zal alleen maar angstig voor jou worden. Maak anders eens de kattenbak schoon met glorix. Dit schoonmaakmiddel zet katten vaak aan tot plassen.

Neem er echt een keer de tijd voor....neem desnoods een paar weken vrij ...vergeet namelijk niet dat een kat 20 jaar kan worden en om al die jaren een onzindelijk kat te hebben is ook geen pretje.

9. Kattenbak Nooit Met Chloor enz Reinigen. 

Maak nooit de plaatsen buiten de bak schoon met een agressief ruikend middel zoals chloor/ammoniak: dit roept vaak nog extra een reactie op om er over heen te plassen. Biotex (of groene zeep) dat eiwitoplossend werkt is dan vaak nog het beste. 

10. FIP.

FIP staat voor feline infectieuze peritonitis. FIP is een vaak fatal ziekte, niet alleen voor de huiskat maar ook voor andere katachtigen. 
FIP wordt veroorzaakt door een gemuteerde (!) coronavirus. Coronavirussen zijn normaal in de darm voorkomende virussen. Om welke reden dan ook is het coronavirus veranderd in de dodelijk variant.

Je hebt de droge en de natte vorm. De scheidslijn is echter niet zo zwartwit. Bij de droge vorm kunnen verschijnselen van de natte vorm optreden en andersom.
In het begin valt je vaak op dat de kat wat minder eet en vermagerd. Ga je de temperatuur opmeten dan heeft hij of zij koortspieken.
Vervolgens kun je bij de natte vorm een dikke buik, benauwdheid e.d. zien door vochtophoping. Zou je dierenarts wat vloeistof puncteren dan zou het gele dradentrekkend vocht diagnostisch zijn voor FIP. Een bloedonderzoek is zinloos. Daar het niet aangeeft of de antlichamen tegen het ‘normale’ coronavirus is gericht of tegen het gemuteerde virus. 
Bij de droge vorm valt vaak de oog- en neurologische afwijkingen op. De droge vorm is echter niet in de levende kat aan te tonen. Het is dan een waarschijnlijkheidsdiagnose.

Het optreden van ziektegevallen is echter gerelateerd aan stress. Voorkom dus stresssituaties! Probeer niet te veel katten op een klein oppervlak te houden. Probeer je kattenpopulatie zo constant mogelijk te houden. Vervoer de katten alleen indien nodig. Komen de kittens met FIP van een en dezelfde moeder... stop dan met het fokken met deze moederpoes. Het kan zijn dat er ook andere ziektes in het spel zijn ...een tweetal (leukemie- en aidsvirus) kunnen wel middels een bloedonderzoek worden na gegaan. 
Alles over FIP hier; www.vetinfo.com vind je heel uitgebreid alles over FIP, is echter een Engelstalige site.

 

11. Opgezette Borstklieren.                           

Ik heb een kater van elf jaar die sinds een aantal maanden bultjes (opgezette borstklieren?) heeft in zijn onderbuik en in zijn lies. Ze voelen aan als bultjes. Ik zelf ben bang dat het iets ernstigs is (kanker?).

Het is verstandig deze gezwellen bij je kater te laten verwijderen, mits de conditie van je kat het natuurlijk toelaat. Voorafgaande aan de operatie kan eventueel een röntgenfoto van de borst gemaakt worden om eventuele uitzaaiingen zichtbaar te maken.
Wil je graag weten wat de gezwellen precies zijn, laat ze dan door je dierenarts naar een patholoog opsturen. Niet alleen weet je wat het is, maar het geeft ook een prognose voor de langere termijn....zijn het goed- of kwaadaardige gezwellen....zijn ze in het geheel verwijderd....heb je kans op uitzaaiingen e.d.

12.  wanneer gaat mijn kitten tanden wisselen ?  

Kittens worden zonder tanden en kiezen geboren. Tussen de 11e en 15 e dag komen de snijtanden door, vervolgende de hoektanden en rond de 27e dag de kiezen. Het melkgebit bestaat dan uit 26 elementen: 6 snijtanden, 2 hoektanden en 6 kiezen in de bovenkaak en 6 snijtanden, 2 hoektanden en 4 kiezen in de onderkaak.

De leeftijd waarop de permanente elementen doorbreken en de melktanden gewisseld worden verschilt per kat. Rond de 3-3,5 maand moet je opletten. Het wisselen begint weer met de snijtanden, vervolgens de hoektanden en uiteindelijk de kiezen. Ronde de 5,5 maand is alles gewisseld. Het blijvende, volwassengebit bestaat dan uit 6 snijtanden, 2 hoektanden, 8 kiezen in de bovenkaak en 6 snijtanden en 2 hoektanden en 6 kiezen in de onderkaak...dus bij elkaar 30 elementen. 

Vaak merk je niks aan je kat. Je hoeft dan ook niets te doen. Vind je een tand of kies dan heb je geluk gehad. Meestal slikken ze het door.

13. inenten of niet ?

Onze poes is elke keer netjes ingeent ook al leeft ze alleen binnen. Nu krijgen wij binnenkort een katertje van 6 maanden erbij en hij is nooit ingeent omdat hij niet buiten komt. Ik laat hem sowieso enten, maar is het gevaarlijk voor onze poes? En is het waar dat wanneer een kat niet buiten komt hij niet geent hoeft te worden?

Nou, daar kan ik eenvoudigweg “wel enten”op zeggen. Je vaccineert over het algemeen genomen tegen niesziekte en kattenziekte. 
Niesziekte wil niets anders zeggen dan een acute infectie van de voorste luchtwegen bij katten, die soms tot dood kan leiden. Niesziekte wordt met name veroorzaakt door virussen via direkt contact (straks met kitten: kitten op volwassen kat en vice versa). Nu bestaan er entingen voor herpes en calicivirussen (evt samen met chlamydia), maar deze entingen geven helaas geen volledige bescherming. De katten kunnen nog wel geïnfecteerd raken, maar de mate van het ziek zijn wordt minder. Je kunt het eigenlijk vergelijken met het griepvaccin bij mensen. Je probeert met een enting de mensen zo goed mogelijk te beschermen tegen de griep, maar je kunt het niet geheel voorkomen. 
Vaccinatie tegen kattenziekte daarentegen beschermt de kat wel goed tegen deze ziekte. Kattenziekte geeft met name maagdarmproblemen wat tot de dood kan leiden. Dit virus kan goed in de omgeving overleven. Zodoende hoeft de overdracht van het virus niet via direkt contact tussen katten onderling te gaan. 

Reden genoeg dus om je katten te laten enten. Via omgeving (pensions, dierenartspraktijken e.d.), direkt contact(kitten, oudere kat)...kunnen katten geïnfecteerd raken. Enten blijft echter je eigen verantwoording. Het is niet verplicht. Bedenk ook dat de dierenartskosten aardig kunnen oplopen als de kat ziek wordt. Dus ook financieel gezien is voorkomen beter dan genezen.

14. Mijn Poes Van 6 Maanden Krabt Niet.

Heeft ze nog niet de neiging haar nagels te scherpen aan een krabpaal, controleer haar nagels dan regelmatig. Probeer te voorkomen dat ze zover doorgroeien dat ze makkelijk aan een kleed blijven haken of zelfs zover doorgroeien tot in de huid (geeft vervelende ontstekingen). 

Je kunt zelf de nagels knippen. Begin daar zo snel mogelijk mee. Hoe jonger katten zijn, hoe makkelijker ze er aan wennen....nou ja makkelijk....op de een of andere manier vinden katten nagels knippen erg vervelend! Dus doe dit regelmatig des te meer profijt je hebt voor later. Let wel het gedeelte van de nagel dat vlak bij de teen zit, bevat bloedvaten en zenuwen. Dit noemen we het zogenaamde ‘leven’; als je daar in knipt is dat pijnlijk voor je kat. 
Ben je er nog een beetje huiverig voor... laat het dan even door je dierenarts voordoen.

Katten kunnen een voorkeur hebben voor bepaalde krabpalen. Zo kan een simpele biezenmat op de grond of tegen de muur goed voldoen. Zorg in ieder geval dat de krabpaal niet wegschuift en dat deze door de kat wordt ingewijd. Blijf steeds maar weer de poten tegen de krabpaal zetten. Zorg dat de nagels wat uitstaan en wrijf over de paal heen.

15. Mijn Poes Krabt Aan Het Behang En Aan De Bank.

Mijn poes krabt erg aan het behang en aan de bank,hoewel ze dat ook op de krabpaal doet. Met water spuiten helpt niet genoeg, en voor mispoes is ze ook niet bang. Wat nu?

Het scherpen van de nagels is een onderdeel van het territoriumgedrag. De kat laat door het krabben een reukmerk achter. Als het een gewoonte is geworden kan het erg moeilijk zijn om het af te leren. Straf de kat consequent (!) met een plantenspuit als ze begint en roep dan ‘nee’. Blijkbaar heeft dit bij jouw kat niet gewerkt. Soms kan het beplakken met schuurpapier van het favoriete plekje een oplossing bieden. Het schuurpapier geeft een naar gevoel onder haar kussentjes. Ook kan het een manier zijn om wat draadjes naar beneden te laten hangen met daarop een bekertje gevuld met water wat op scherp staat. Als ze dan krabt krijgt ze een plens water over haar bol.

Toch blijft het een probleemgedrag wat vaak moeilijk op te lossen is. Als ze het op een plek doet wat niet zo erg opvalt is het misschien verstandiger om daar een krabpaal of biezenmat op te hangen.

Het middeltje Feliway werkt volgens hetzelfde principe als cattitude. Nu bestaat er naast een sprayflacon ook een verdamper van Feliway. Deze doe je in het stopcontact in de kamer waar de kat aan de verkeerde spullen krabt. Een verdamper is dus makkelijker in het gebruik. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het produkt nog zo nieuw is dat ik niet kan garanderen dat het helpt....maar het is zeker de moeite waard om het te proberen!