Waarom Bloedgroep Bepalen?

Bloedgroepenbepalingen bij raskatten:

 

Bij katten komen drie mogelijke (verschillende) bloedgroepen voor:

Bloedgroep A ( de dominante verervende bloedgroep)
Bloedgroep B ( de recessief verervende bloedgroep)
Bloedgroep A/B ( de combinatie, maar deze bloedgroep komt niet zoveel voor)

Bij de meeste kattenrassen komt voornamelijk bloedgroep A voor. Een kwart van voornamelijk de rassen Perzisch Langhaar, Exotisch korthaar, Brits korthaar, Selkirk Rex en Scottish Fold kan bloedgroep B hebben of de combinatie.
Het is belangrijk als u wilt gaan fokken met uw poes of kater uit deze rassen, om eerst de bloedgroep van de kat te laten bepalen in combinatie met bijv. een bloedafname of bloedonderzoek bij uw dierenarts. Je weet dan tenminste de bloedgroep.

Het bloedplasma bij katten bevat standaard, dus van nature antilichamen tegen een mogelijk indringen van een vreemde bloedgroep, maar daarvoor hoeft het bloed dus niet eerst in contact te zijn geweest met dat vreemde bloed.
In de prakrijk kan dit wel toekomstige problemen opleveren, wanneer de poes bloedgroep B heeft en de kater bloedgroep A, maar niet andersom. Een tiental jaar geleden vond men uit, dat als men ging fokken met een poes die bloedgroep B had en een kater die bloedgroep A had, dat de kittens uit deze combinatie nogal eens stierven aan de doodsoorzaak FNI ( Feline Neonatale Isoerythrolysi ) hetgeen betekent, dat de rode bloedlichaampjesbij deze kittens worden afgebroken.

Uit de combinatie A kater met B poes zullen enkele kittens genetisch bloedgroep A meekrijgen, en het andere gedeelte van deze kittens dus logisch bloedgroep B of de combinatie.


BELANGRIJK
Kittens met de bloedgroep A die na de geboorte bij een moederpoes met bloedgroep B drinken kunnen de eerste 18 tot 24 uur van hun leven ook de voor hen dodelijke antistoffen binnenkrijgen via de moedermelk en dus overlijden aan FNI.
De F staat voor Katten.
De N staat voor Jonggeborene.
De I staat voor de vernietiging van rode bloedlichaampjes. Gevolg: dode kittens.

Wij merken dan, dat er kittens zijn, die vrij snel na de geboorte geelgrauw worden en doodgaan, maar bij de sommige kittens gaat het in het begin nog gewoon goed en drinken ze goed bij de moeder om na 1 of 2 dagen te beginnen met moeizaam drinken en snel zwakker worden met dezelfde symptomen als net beschreven.
Ook typerend voor FNI is dat de kleur van de urine roodbruin is,het is dan echter voor deze kittens al te laat. Ze sterven vroeg of laat onherroepelijk aan bloedarmoede.

Bij bloedgroep A van de poes en geen aanwezigheid Anti-A Antilichamen bestaat een minimaal risico op kittensterfte ten gevolge van bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroep AB van de poes en geen aanwezigheid Anti-A Antilichamen bestaat een minimaal risico op kittensterfte ten gevolge van bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroep B van de poes en een gering (Anti-A Titer kleiner dan 1/16) bestaat een laag risico op kittensterfte ten gevolge van bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroep B van de poes en een hoog (Anti-A Titer groter dan 1/32) bestaat een hoog risico op kittensterfte ten gevolge van bloedgroepantagonisme.

Voorkomen? JA
Bij een combinatie van een B poes en een A kater kunnen we deze problemen voorkomen door:
De kittens de eerste 24 uur met de fles of sonde te voeden; dus te voeden met speciale kittenmelk.
Na deze 24 uur kunnen ze pas de moedermelk van de moederpoes gaan drinken want na 24 uur neemt de darmwand van de kittens namelijk de antistoffen uit de moedermelk niet meer op.
De kittens mogen dus in die 24 uur vooraf wel bij hun moeder liggen maar we moeten er wel heel erg goed op letten dat ze niets drinken bij de moederpoes.
Het beste is dan de tepels zelf regelmatig te stimuleren en de poezenbuik daarna af te dekken met een rompertje.