De Geschiedenis en Rasbeschrijving van de Brits Kort- en Langhaar Kat.
Geschiedenis van de Britse Korthaar 
De Britse Korthaar, één van de oudste rassen in Groot-Brittannië, de sporen van haar voorouders zijn ingevoerd door de Romeinen tijdens de dagen van het Romeinse Rijk. De oorsprong van de Britse korthaar ligt in Engeland begin de 19e eeuw, men begon toen straatkatten te kruisen met de beste soort katten, één daarvan is de perzische kat en hierdoor is de Britse korthaar ontstaan die we tegenwoordig kennen.Tegenwoordig worden ze nog steeds gekruist met de Pers om zo hun mooie uiterlijk te behouden. In Engeland was bij de eerste kattententoonstellingen de Britse korthaar de populaire ras. Begin 1950 is men meer met de Britse korthaar gaan fokken, en omstreeks 1970 werd de britse korthaar met veel succes ook geintroduceerd in de Verenigde Staten. Doordat er met de Perzische langhaar is gefokt, kan het zo nu en dan ook nog wel eens voorkomen dat er een nestje langharige kittens geboren worden, jammer genoeg worden deze dan niet geaccepteerd in het stamboek.
Rasbeschrijving: Brits Korthaar
De mannetjes van dit ras zijn groter dan de vrouwtjes, en het verschil in grootte tussen hen is gemakkelijker opgemerkt in vergelijking met andere rassen. De mannetjes 'gemiddelde gewicht is 5-10 kg, terwijl een vrouwelijke zou maximaal gewicht van 5-7 kg. Zoals bij veel rassen, volwassen mannen kan de ook ontwikkelen prominente wang wangen die hen onderscheiden van hun vrouwelijke tegenhangers. De typische levensduur van dit ras is 14 tot 20 jaar.
Uiterlijke kenmerken
De ideale Brits Korthaar heeft een ronde kop met kleine breedgeplaatste oortjes met ronde topjes. Grote ronde, goedgeopende ogen en ronde wangen en kin. De vacht is kort, heel dicht, veerkrachtig en voelt stevig aan. We noemen dit crisp. De poten zijn kort en stevig en hebben ronde voetjes. Het lichaam is stevig, met een rechte rug en een brede borst. De staart is dik aan de basis met een afgeronde top. Het Engelse woord voor de bouw van de ideale Brits Korthaar is “cobby” (gedrongen).Het verschil tussen een kater en een poes is niet alleen hun sekse maar ook hun omvang. De meeste katers zullen groter worden dan de poezen. Bovendien laat de kater die niet gecastreerd is “katerwangen” zien. Dit maakt dekkaters vaak tot imposante verschijningen die op shows menig “oh” en “ah” aan de bezoeker ontlokken.De Brits Korthaar is een ras dat niet snel volwassen is. Volledig volgroeid zijn ze pas na een jaar of drie.
Kop:
De kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.
Ogen:
Groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.
Oren:
Klein,kort en breed aan de basis,staan ver uit elkaar.
Lichaam:
Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse Korthaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.
Staart:
De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt.
Vacht:
De dicht ingeplante,korte vacht voelt stevig aan,is veerkrachtig en ligt door de dikte en dichtheid van de vacht niet glad aan,maar staat een beetje van het lichaam af.Sommige Britse Korthaarkatten hebben een te losse,lange of zachte vacht,deze zijn niet geschikt voor tentoonstellingen.
Kleur:
De vacht van de Britse Korthaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De bekendste en geliefdste kleur is echter al jarenlang effen blauw. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Ze behoren koper tot oranjekleurige ogen te hebben met uitzondering van de effen witte die ook twee blauwe ogen kan hebben of odd-eyed mag zijn. Er mag in de vacht van effen gekleurde katten geen witte haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben. Parti-colours zijn gekleurde katten met witte delen in de vacht, ze zijn er in verschillende varieteiten met alle hun eigen benaming afhankelijk van de hoeveelheid wit in de vacht en de soort aftekening. De bekendste zijn de bicolour en de tricolour. Voor beide varieteiten geldt dat het wit niet meer dan een derde van het lichaamsoppervlak mag beslaan, maar ook niet veel minder. De Bicolour heeft altijd een effen gekleurde vacht en het wit beslaat niet meer dan eenderde van het lichaam. De aftekeningen het liefst zo symmetrisch mogelijk, en bij voorkeur een omgekeerde V op het voorhofd. Voor tricolours gelden dezelfde regels maar deze hebben in plaats van een basiskleur twee basiskleuren waarvan een altijd rood of creme, die flinke regelmatig gevormde vlekken vormen die niet in elkaar overlopen.
Katten die verschillende kleuren vlekjes in de vacht hebben maar geen witte aftekeningen, worden schildpadkatten of torties genoemd, deze katten zijn bijna altijd van het vrouwelijke geslacht. De vlekjes bij deze katten moeten erg klein zijn en zo veel mogelijk in elkaar overvloeien, wat een heel apart, gemeleerd effect geeft. De hoofdkleur kan onder meer zwart, blauw, chocolate en lilac zijn en de andere kleur is altijd rood of creme. De kleur van de ogen is koperkleurig tot oranje.
Er zijn vier verschillende tabbypatronen, te weten het getickte, gestreepte, gevlekte en gemarmerde patroon. Tabby's komen onder andere voor in zwart, rood en blauw, maar ook andere kleuren behoren tot de mogelijkheden. De tabbytekeningen moeten zo duidelijk mogelijk zijn. Tabby's behoren koperkleurige tot oranje ogen te hebben met uitzondering van de zilvertabby's, deze worden gefokte met oranje of groene ogen.
De zilverkleurige varieteit bestaat nog niet zo lang, maar zijn wel erg in trek. De ondervacht is zilverwit, de rest van het haar is wel normaal gepigmenteerd en kan zwart of rood zijn. De meest recente vacht die men bij de Britse Korthaar ontwikkelde heeft is de colourpoint. Colourpoints komen voor in alle kleuren die ook te zien zijn bij de Perzische kat. Het contrast tussen de lichaamskleur en de gekleurde points moet zo duidelijk mogelijk zijn. De meeste colourpoints hebben nog lichtblauwe ogen.
Temperament
De Brits Korthaar is gemakkelijk in de omgang. Ze is stabiel van karakter en wordt best binnenshuis gehouden. Dat maakt haar ideaal voor een appartement.Ze vraagt niet veel aandacht maar zal je wel laten weten als ze aandacht nodig heeft, meestal door even te miauwen. Ze zal bij je komen zitten, en ze houdt er niet altijd van opgetild te worden. Ze houdt er van de huiselijke activiteiten van op afstand te volgen.De Britse korthaar is niet destructief en heeft niet echt het gezelschap nodig van een ander dier alhoewel ze het gezelschap van een andere Britse korthaar of een kat met een gelijkaardig temperament apprecieert. Ze lijdt niet onder het alleen zijn en brengt luierend de dag door.Ze is niet erg vocaal maar miauwt wel om met je te communiceren. Ze hebben de neiging om je overal door het huis te volgen om te zien wat er gebeurt.Brits Korthaar katten zijn prachtig voor mensen die werken, ze vinden het fijn om gewoon lekker te luieren in huis, terwijl de eigenaar er niet is. Ze niet destructief of hebben andere dieren nodig om zich te vermaken,hoewel ze wel genieten van een ander kat met soortgelijke temperament.
Ze houden van aandacht en genieten ervan om geaaid te worden. Brits Korthaar hebben de neiging om mensen van kamer naar kamer te volgen, en zijn erg nieuwsgierig. Sommigen geven de voorkeur aan vier poten op de grond te houden dan opgepakt te worden voor een aai over hun bol.
Het ras is uitgegroeid tot een favoriet van dierlijke trainers vanwege de aard en intelligentie, en in de afgelopen jaren zijn deze katten verschenen in Hollywood films en tv-commercials. Ze kunnen spontaan ook kleine trucjes leren.
Karakter
Katten van dit ras staan bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur. De meeste katten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meesten wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen.Een voorwaarde hiervoor is dat ze goedgesocialiseerd zijn.
Verzorging
De Britse Korthaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharenborstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is een rubberen borsteltje een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen, maar wees met het gebruik hiervan wel wat terughoudend, aangezien u hiermee ongewild de vacht kunt beschadigen. De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon als dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert. De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang.
Rassenbeschrijving:Brits Langhaar
De uiterlijke kenmerken van de Brits Half- Langhaar zijn: het zelfde als de Brits Korthaar behalve de vacht.De ronde kop oogt erg massief,met volle wangen en een brede schedel die op een korte,dikke,gespierde nek staat.De brede neus is kort en is recht en moet in een lichte welving in de schedel overgaan.De kin is stevig en goed ontwikkeld.De ogen zijn groot en rond,die kunnen verschillende kleuren hebben,afhankelijk van de kleur van de vacht.De oren zijn klein,kort en breed aan de basis,en staan ver uitelkaar.De dikke staart is van gemiddelde lengte en heeft een afgeronde punt.De dicht ingeplante vacht voelt stevig aan.Is veerkrachtig en ligt door de dichtheid van de dikke vacht niet glad tegen de kat aan ,maar staat iets van de huid af.Sommige Half- Langhaar Britten hebben een losse,lange,zachte vacht,deze zijn niet geschikt voor de show's.De vacht van de Half- Langhaar Britten kan heel veel verschillende kleuren en tekeningen hebben,de meest voorkomende kleur is egaal Blue,maar je hebt ze ook in alle andere kleuren zoals: Creme,Rood,Wit,Zwart,Chocolate en lilac,bij deze kleuren de bekende koper- oranje kleurige ogen.Alleen bij een effe witte kleur kunnen de oogkleur anders zijn,die zijn dan meestel blauw,oranje odd-eyed. (twee kleurig) Er mag in een effe vacht ook geen andere kleurhaar inzitten of een tekening.
Herkomst
De herkomst van de Brits Half- Langhaar moeten we in Groot-Britannie zoeken,rond 1900.In 1870 begonnen welgestelde engelsen met het showen van Exotische rassen die uit Aziatische landen kwamen.Bij een aantal liefhebbers ontstond zo de wens om ook te gaan fokken met boerenkatten en de raskatten. Zo werden de huiskatten uitgezocht op een compacte en gedrongen bouw en werden ze gekruist met Perzische katten om zo aan het gewenste soort te komen.Deze katten werden dan ook het Britse Half- Langhaar katten genoemd,Er werdt alleen in de kleur Blue gefokt,omdat deze kleur toen heel bijzonder werd beschouwd.Omdat er met de Perzen werdt gefokt,om het gedrongen,ronde soort te behouden en te verbeteren,zijn veel Britse Kortharen drager van het Lanhaar-gen,met als gevolg dat er bij een nestje ,waarvan bijde Korthaar zijn,toch nog een Langhaartje te zien is.De brits Half- Langhaar heeft zich in een zeer korte tijd tot een populaire raskat gemaakt.De oorsprong van de Britse Langhaar (Lowlander, Brittanica) moeten we bij de Brits Korthaar zoeken. Omdat er regelmatig Perzen met Britten gekruist worden, kon de langharige versie van de Brits Korthaar niet uitblijven. Het zou jammer zijn deze prachtige katten te catalogeren onder de Huiskat, en zodoende zijn heel wat fokkers bezig de Brits Langhaar te laten erkennen als volwaardig ras. De Brits Langhaar is van bouw en type identiek aan de Brits Korthaar, met uitzondering van de lange vacht.
Algemeen
De Brits Langhaar heeft het type van een Brits Korthaar, maar met een langharige vacht. De Brits langhaar is een compact gebouwde, robuuste kat met een ronde kop, brede borst en een in verhouding vrij kort, massief lichaam.
Karakter en Temperament
Ze hebben een gelijkmatig en aangenaam humeur.Ze zijn verdraagzaam en vriendelijk,en ze hebben een groot aanpassingsvermogen.Ze zijn de eerste 2 jaar,soms wel langer, erg speels,maar daarna worden ze minder actief en laten zich dan minder horen,het ligt gewoon niet in hun aard om luidruchtig aanwezig te zijn.Ze kunnen zich goed zelf vermaken.Soms liggen ze uren te slapen,maar houden er ook van om veel geknuffeld te worden,en veel andacht van andere huis- of soortgenoten.Ze zijn erg tolerant.Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met hun soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn.
Kop:
Ronde kop met volle wangen en een brede, ronde schedel.De beenderstructuur geeft de kop een rond aanzien. Geen pinch of vierkante snuit. Van voren gezien is de neus kort, breed en recht. Van opzij gezien vertoont de kop een afgerond voorhoofd overgaand in een korte, rechte neus. Deze overgang vertoont een lichte glooiing. Hij mag niet te geprononceerd zijn. Een volle, stevige en brede kin is essentieel Goed sluitend gebit. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.
Oren:
Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde, zodanig ver uit elkaar geplaatst dat ze de ronde contouren van de kop niet verstoren. Aan de buitenzijde goed behaart en met haarpluimen in de ooropeningen.
Ogen:
Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst.
Nek:
De nek is kort en dik.
Lichaam:
Compact lichaam met een brede, diepe borst en een korte, rechte rug, laag op de poten. De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.
Poten en voeten:
Poten: kort, recht en stevig.Voeten: fors en rond.
Staart:
Stevige, vrij korte staart, breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde. De staart is vol behaard.
Oogkleur:
Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig. Effen Wit, ook blauw of odd-eyed Silvertabby’s: groen of hazelnootkleurig Black silvertipped/shaded en golden tipped/shaded: groen. Overige kleuren silvertipped/shaded: Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig. Colourpoints: duidelijk helder blauw, hoe donkerder hoe beter.
Verzorging
Een halflange, stevig aanvoelende vacht, dicht ingeplant en veerkrachtig, met een kortere vacht op de kop en een halflange vacht op de rest van het lichaam zonder de grond te raken. De ondervacht is wollig. De vacht mag niet glad aanliggen, maar staat een beetje van het lichaam door de dikte en de dichtheid van de vacht. De kraag en de broek moeten goed behaard zijn. En haarplukjes tussen de tenen. Seizoenvariaties in de vachtstructuur zijn toegestaan.Brits Half-Langhaar heeft een goed verzorgende vacht nodig.Normaal eens per week een lekkere borstel- kambeurt is wel genoeg.Wees er wel voorzichtig mee,niet te ruw mee omgaan anders kan u de vacht beschadigen.Regelmatig kammen verminderd wel de kans op haarballen in de maag. Zie verder Brits Korthaar.
Fouten bij de Brit:
Een stop zoals bij de Pers / Exotic
Bolle of diepliggende ogen
Een zachte, lange of pluizige vacht
Een aanliggende vacht
Een lang en sierlijk lichaam
Klein en/of te weinig gewicht